יום רביעי, 27 ביולי 2011

מחאת הנייר המיותר

לרשימת התלונות של הצרכנים נגד חברות הסלולר מצטרפת תלונה נוספת שאני חושבת שהיא ראויה למאבק ולמחאה בפני עצמה... מחאת הנייר המיותר (אפילו יש כבר סיסמא למאבק)...

איליין כהן התייחסה בבלוג שלה לנושא הכאוב של דואר מיותר שהיא מקבלת מחברת הסלולר שלה, פלאפון, ששולחת לה כל חודש שבע מעטפות עם חשבוניות לשלושה טלפונים, מודם אחד ומיקרו סים - כולם רשומים על שמה.
כולנו מכירים את הערמות של הניירת שפעם היינו שומרים "למקרה ש" (עשו לנו טעות ונצטרך לריב איתם), אבל היום הכל שמור אונליין, חודשים ושנים אחורה. אז למה חברות מתעקשות לשלוח לנו את כל הניירת הזאת, כשאפשר לחסוך את הכסף על ההדפסה, המעטפות, הבולים והמשלוח ולהעביר את החיסכון הזה לצרכן?

איליין לא הסתפקה בלשאול שאלות רטוריות, ושלחה מייל לשירות לקוחות כדי לקבל תשובות אמיתיות ולנסות להציל איזה יער גשם שפלאפון ברגעים אלו צורכת. מענה אוטומטי הבטיח לה התייחסות תוך 7 ימי עבודה, ועל זה נשאל - למה 7 ימי עבודה?
מדובר כאן על email לא על snail mail... למרות שזה לא יפליא אם איליין תקבל תשובה לשאלה שלה על חיסכון בניירת בדואר, בדואר...

לפלאפון אין אסטרטגית אחריות תאגידית כמו לסלקום ואורנג', שגם מדווחות על הפעילות שלהם בנושא.
אבל בשביל לנהוג באחריות סביבתית ועם קצת הגיון בריא לא צריך אסטרטגיית אחריות תאגידית...

איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס

יום חמישי, 21 ביולי 2011

הצרכנים (לא) מלקקים את האצבעות

מחאות וחרם על מוצרי מזון הם לא משהו שאנחנו המצאנו... היום הצרכנים דורשים מהשוק יותר - אם זה מחירים תחרותיים, מזון בריא יותר או במקרה שנדבר עליו כאן - התנהלות אחראית של חברות. צרכנים ברחבי העולם משמיעים את קולם ומצביעים בארנקים וב...טלפונים שלהם.

חברת השוקולד האמריקנית Hershey נמצאת בימים אלה על הכוונת של ארגוני זכויות אדם שמאשימים את ענק השוקולד בהעסקת ילדים וניצול עובדים במדינות החלשות מהן מגיעה אספקת הקקאו של החברה.
הפעילים מפזרים הודעות על מוצרי החברה בסופרמרקטים ברחבי ארה"ב, הקוראים לקונים לא לקנות את המוצרים. בנוסף, יש בהודעה ברקוד שניתן לסרוק ע"י טלפון נייד, ובאמצעותו יכולים צרכנים "לחתום" על עצומה נגד Hershey.



יוזמה זו היא אחת מיני רבות שמתרחשות כיום בעולם נגד חברות שונות ומוצריהם ה"לא אחראים", ורק מראה שחברות היום כבר לא יכולות להתנהל במנותק מהצרכנים (כן, תנובה ושטראוס - למדתם את זה בדרך הקשה...), ושאם האחריות והשקיפות לא תבוא מבפנים היא תבוא מבחוץ... וזה פחות נעים לחברה...

איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס

יום שני, 18 ביולי 2011

10 סיבות לא לכתוב דוח אחריות תאגידית

איליין כהן, המנכ"לית שלנו כאן בביונד ביזנס, עובדת קשה ובמסירות על מנת לקדם את האחריות התאגידית בישראל ובפרט את נושא הדיווח. לכן הפוסט האחרון בבלוג שלה, שמונה 10 סיבות למה לא לדווח, קצת מפתיע...
הטרנד המבורך של דיווח אחריות תאגידית, שהולך וגדל בעולם, יוצר לחץ על חברות רבות לדווח אפילו שהן אולי לא מוכנות לצעד כזה. הסיבות שאיליין מזכירה בפוסט בעיקר מתייחסות לחברות שמערך האחריות התאגידית שלהן נמצא בחיתוליו והן צריכות לעבור תהליכים רבים לפני שיהיו מוכנות לדווח (ועדיין "להראות טוב").

ולסיבות...
  1. אם אין על מה לדווח... - אם לחברה אין ביצועים בתחום האחריות התאגידית עדיף שקודם תעבוד על זה במקום "למרוח" איזה מסמך שיווקי שאין לו ערך.
  2. אם יש ביצועים בתחום אחריות תאגידית, אבל הם ממש לא טובים... - כדאי קודם להנחיל כמה תהליכים לשיפור הביצועים ואז אולי יהיה על מה לדווח...
  3. אם אין בחברה מערך מובנה לאיסוף מידע על ביצועי אחריות תאגידית - כמות ואיכות המידע שצריך לאסוף כדי לכתוב דוח אחריות תאגידית היא לא עניין של מה בכך, ומנהל אחריות תאגידית שחושב שאפשר פשוט לגרד אותו בכח מבעלי התפקידים, טועה בגדול. לכן כדאי להשקיע בתשתית לאיסוף המידע הרלוונטי ורק אז לדווח.
  4. אם לא בטוח שהמידע מדויק... - אם המידע נאסף בצורה ידנית, בעשרות דוחות אקסל, ואין בחברה מערך מסודר של ביקורת פנים, עדיף לא לדווח מאשר לכלול מידע לא מדויק.
  5. אם העסק פועל פחות משנה - שנת פעילות אחת לא מספיקה כדי להפגין את היכולות בתחום האחריות התאגידית (או בכל תחום). כדאי לחכות לפחות שנתיים כדי לראות לאן העסק הולך...
  6. חוסר תקציב - כדי לכתוב דוח אחריות תאגידית ברמה גבוהה שמשקף היטב את החברה, כדאי לשכור חברה חיצונית לכתוב אותו (במקרה יש לי כאן פרטים של חברה מצוינת...). אם אין תקציב, עדיף לחכות...
  7. חוסר בזמן - תהליך הדיווח לוקח זמן. איסוף המידע, הכתיבה והביקורת אלו הם תהליכים של חודשים גם בחברות מדווחות ותיקות. אם אין את הזמן הדרוש לכל זה עדיף לחכות שנה.
  8. אם אין שיתוף פעולה מההנהלה - כתיבת דוח אחריות תאגידית דורשת שיתוף פעולה ותמיכה מכל גורמי ההנהנלה בארגון, אם זה לא קיים כדאי להמשיך ב"קמפיין" לטובת כתיבת הדוח עד שיש תמיכה כזו.
  9. אם החברה לא באמת מעוניינת להיות שקופה, אחראית וברת קיימא - לא הייתי ממליצה להודות בזה בקול רם אבל גם לא הייתי כותבת דוח אחריות תאגידית...
  10. איליין לא יכולה לדמיין כתיבת דוח אחריות תאגידית בלי שיש אספקה קבועה של גלידה... אני אישית לא הייתי יכולה להיכנס לתהליך ארוך ומחייב של כתיבת דוח בלי שוקולד. ובקיצור - אל תתחייבו לכתיבת דוח אחריות תאגידית אם אין לכם את ה"רעל" שלכם אתכם...כי זה לא ייגמר טוב.
עד כאן עשר סיבות מצוינות למה לא לכתוב דוח אחריות תאגידית.

איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס


יום חמישי, 14 ביולי 2011

Dave Matthews Band - להקת רוק אחראית

אחריות תאגידית היא כבר עניין שבשגרה כשמדובר על תאגידים גלובליים, אך אחריות חברתית וסביבתית של להקות רוק (??) זה כבר משהו חדש...
להקת Dave Matthews Band (למי שלא מכיר - להקת רוק אמריקנית ידועה מאוד) בשיתוף פעולה עם UPS הכריזה על קיזוז פחמני של מסע ההופעות שלה הקיץ. הלהקה פעילה בתחום האחריות הסביבתית כבר קרוב ל-20 שנה, ושואפת לשפר את מסעי ההופעות שלה כך שמשנה לשנה יהיו יותר ברי-קיימא.



קיזוז פחמני (carbon offsetting) הוא פיצוי על פליטות פחמן דו חמצני או גזי חממה ע"י תמיכה כספית או פיתוח של פרויקטים שיפחיתו גזי חממה בטווח הקצר או הארוך (כמו פרויקטי ייעור, אנרגיה מתחדשת ועוד).
למידע נוסף על קיזוז פחמני בקרו כאן.

שיתוף הפעולה עם UPS, שדואגת למעברים במסע ההופעות של הלהקה, כולל תכנון מדוקדק של ההעברות כך שיהיו יעילות ומהירות, מדידת הטביעה הפחמנית של ההעברות וקיזוז הפחמן.
UPS היא אחת מחברות הלוגיסטיקה המובילות בתחום האחריות התאגידית, ובנוסף לפעולות רבות אחרות שהיא מבצעת למען הסביבה, היא מציעה שירותי קיזוז פחמני לא רק לכוכבי רוק אלא לכלל הלקוחות שלה.
כדי ללמוד עוד על יוזמות האחריות התאגידית של UPS לחצו כאן.

לא רחוק היום שבו גם להקות ואמנים גדולים שיש להם השפעה על אנשים רבים בכל העולם, יפרסמו דוחות אחריות תאגידית...

איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס

יום חמישי, 7 ביולי 2011

המדריך ליצירת ערך בר-קיימא

דוח שנכתב בשיתוף עם מנכ"לים של מספר חברות גלובליות מובילות מציע דרכי פעולה לחברות המעונינות לשמור על הצלחה עסקית, שגשוג כלכלי ורוח חדשנות, וגם להתקדם בעולם האחריות התאגידית, ולסגור את הפער בין חזון הקיימות לבין המציאות.

הדוח נכתב ע"י the Committee Encouraging Corporate Philantropy - CECP, פורום בינלאומי של מנכ"לים הפועל למען קידום המעורבות החברתית של תאגידים, וחברת התכנה הבינלאומית Accenture .

הדוח שנקרא Business at its Best: Driving Sustainable Value Creation משלב עצות והערות ממנכ"לים של חברות מובילות ובעלות נסיון רב בתחום האחריות התאגידית כגון Verizon ,GE, PepsiCo, Novartis .

הדוח מתמקד במתן פתרונות לחברות שנתקלו בפער בין אסטרטגית האחריות התאגידית והחזון של החברה, לבין ההוצאה לפועל של הדברים. כמו כן מבקש הדוח להסביר את הפוטנציאל הגלום באסטרטגיה של יצירת ערך בר-קיימא (Sustainable Value Creation). אסטרטגיה עסקית זו שהפכה לפופולרית מאוד בשנים האחרונות מתמקדת במתן מענה לאתגרים חברתיים תוך זיהוי יתרונות תחרותיים אשר יכולים להפיק רווח ותועלת לחברה כמו גם לקהילה.

העיקרון של האסטרטגיה הוא פשוט, אך ההוצאה לפועל שלה מורכבת. כותבי הדוח, בעזרת המנכ"לים המשתתפים, כוללים בדוח עצות לתכנון, ניהול, הטמעה ומדידה של אסטרגיה ליצירת ערך בר קיימא:
  1. זיהוי ההזדמנות - ניתוח של הגורמים הבסיסיים לאתגרים עסקיים קיימים על מנת לחשוף בעיות חברתיות שקשורות אליהם, ואשר טיפול בהם יכול להוביל ליתרון תחרותי.

  2. זיהוי מקומה של החברה בפתרון לבעיות חברתיות.

  3. ניהול יוזמות ליצירת ערך בר-קיימא בדומה לכל פרויקט אחר, כולל עבודה דקדנית על הפיתוח והפקת לקחים.

  4. הטמעת שינויים בארגון שיכולים להכיל את האסטרטגיה החדשה והפעילות שתבוא בעקבותיה

  5. הכל בא מלמעלה - מנכ"לים חייבים לקחת את המושכות במקרה הזה ולהבטיח שהחברה כולה ומחזיקי העניין שלה נרתמים למשימה. לשם כך צריך המנכ"ל לנהל שיחות ולהיות בקשר מתמיד עם העובדים, הצרכנים, המשקיעים והשותפים השונים.

אז זהו -

אסטרטגיה - יש!

הסבר - יש!

מתודולוגיה - יש!

שפני נסיונות - יש!

מנכ"לים אחרים שעומדים מהצד ומעודדים - יש!

כל מה שנשאר זה לצאת לדרך. אז קדימה - להתחיל ליצור ערך בר קיימא, ורק לא לשכוח לשקף את זה בדוח אחריות תאגידית...


website for the image: google.brand.edgar-online.com

איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס


יום ראשון, 3 ביולי 2011

100 מובילי דיעה ... ומי ביניהם?

איליין כהן!



המנכ"לית שלנו כאן בביונד ביזנס היא חלק מרשימה מכובדת מאוד של 100 מובילי דיעה בתחום האמינות בעסקים באירופה ובמזרח התיכון. הרשימה הורכבה ע"י (Trust Across America (TAA , ו- ( The Center for Sustainability&Excellence (CSE , ארגונים שמייעצים ועובדים לקידום התחום של קיימות והגינות בעסקים.



איליין נכנסת כאן לרשימה מוכבדת של אישים מובילים מהקהילה העסקית, האקדמיה ומארגונים שונים כשלכולם מכנה משותף אחד - הם מובילים או עוזרים להוביל שינוי בחשיבה של הקהילה העסקית בכל מה שקשור לאחריות (עסקית, חברתית וסביבתית), והגינות בעסקים.


אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט של איליין בו היא מספרת את הצד שלה ל"אירוע" המשמח - הכבוד, התודות והברכות שקיבלה...
לנו לרגע לא היה ספק שהמנכ"לית שלנו מובילת דיעה בתחום האחריות התאגידית... עכשיו היא גם קיבלה אישור עולמי!



איריס רקוביצקי

ביונד ביזנס