יום שני, 2 ביולי 2012

ריו +20 – מסתכלים על חצי הכוס המלאה



גם זה מאחורינו – ועידת ריו+20 התקיימה בשבוע שעבר בהשתתפות נציגים מכ- 100 מדינות ועוד כ- 45,000 משתתפים נוספים. למי שלא מכיר, הועידה היא יוזמה של האום ודנה בפיתוח בר קיימא. הגיעו אליה ראשי מדינות, מובילי דיעה, אישים מובילים בעולם העסקי, אנשי סביבה ו... מפגינים כמובן... בסה"כ זה בהחלט היה האירוע של העשור וכלל שיחות רבות בנושא "יחסינו (עם כדור הארץ) לאן?", אבל קצת פחות מדי תוצאות.

בלוגרים וכתבים ברחבי הרשת, ובכל השפות סקרו את אירועי הועידה ונתנו את דעתם לגבי המסקנות, התוצאות (או יותר נכון חיסרונן), וחוסר המחויבות הכללי שהורגש שם. מכיוון שהמדינות שכביכול אמורות לקחת חלק בפיתוח בר קיימא, לא מעוניינות להתחייב לפעולות שעלולות לפגוע בהתפתחות שלהן, הכדור נזרק חזרה למגרש של המגזר העסקי – משהו בסגנון של: "זה הבלגן שלכם, עכשיו תנקו אותו". אבל... מי הרשה להם לבלגן?
כלומר, יוזמות של חברות עסקיות, שחלקן גם הגיעו לועידה וחשפו יעדים סביבתיים אמיצים, לא יספיקו למאמץ הגלובלי. מדינות חייבות לשנס את מותניהן  ומחוקקיהן, לעגן רגולציות ולהזרים כספים לטובת פיתוח בר קיימא.
זו אמנם אמירה פשטנית וכללית... אבל באתי לתת סקירה ולא ניתוח כלכלי-פוליטי של יחסי ממשל- עסקים בזירה הבינלאומית...

ראשי מדינות הגיעו (כמעט כולם)
 כל המי ומי הגיעו לועידה - אבל מי לוקח אחריות?

נציגים מהמגזר העסקי הגיעו
בתמונה פול פולמן מנכל  Unilever
ולחצי הכוס המלאה...

בכל זאת כמה מדינות הצליחו להתחייב למשהו: ברזיל, דנמרק, צרפת ודרום אפריקה יצרו קבוצה שנקראת "חברי פסקה 47". פסקה 47 בהסכם שנחתם בועידה תומכת בקידום דיווח אחריות תאגידית. ארבע המדינות הזמינו את ה- GRI  ואת ה- UN Environment Program (UNEP) להצטרף אליהם ליוזמה וביחד לקרוא לעוד מדינות לעגן דיווח אחריות תאגידית בחוק.

ארבע המדינות היוזמות הן כבר מובילות בתחום זה ולכל אחת מהן רגולציה הכוללת חברות עסקיות החל מהיקף מסוים, או אלה הנסחרות בבורסה המקומית. הרעיון של היוזמה הוא לקדם את נושא השקיפות והדיווח ולשתף מדינות אחרות בנסיון והידע שיש לארבע במדינות היוזמות בתחום זה. החזון של הקבוצה מתמקד בכך ששקיפות ולקיחת אחריות הם אלמנטים בסיסיים בחיזוק התרומה של המגזר העסקי לפיתוח בר קיימא גלובלי.

חובת הדיווח בדנמרק למשל, הניב תוצאות יפות עד כה: חברות מדווחות אשר כבר מתנהלות בצורה אחראית זוכות ליתרון תדמיתי ולמוניטין טוב יותר בשוק הגלובלי, ומצליחות ליצור ערך למחזיקי העניין שלהן. הדיווח וחשיפת המידע יוצרת תחרות ומניעה חברות אחרות לפעילות דומה.
כלומר, הדיווח כמקדם פיתוח בר קיימא.
בדרום אפריקה מצפים כי התנהלות אחראית של חברות ודיווחן על כך יוביל ליצירת משרות "ירוקות", יפתח נתיבי השקעה וייצוא חדשים, יתמוך ביצירת כלכלה המבוססת על ידע ויאפשר לדרום אפריקה להוביל את התחום.

Achim Steiner, סגן מזכ"ל האום ומנהל ה- ,UNEP אומר שמחויבות לדיווח יכולה לחזק את מגמת ההשקעה בפיתוח בר קיימא ולעזור לסגור את הפער הקיים בין השאיפות והיעדים להשגת עתיד בר קיימא, לבין המציאות הקיימת.

בחודשים הקרובים תיערך פגישת הפתיחה ליוזמה בה ירקמו השותפים לקבוצה את דרך הפעולה, היקפה והיעדים.   נאחל להם בהצלחה!

*ציטוטים וחומר רקע:  Sustainableplanet.com, Washigtonpost.com


איריס רקוביצקי
ביונד ביזנס